Hoe werkt de Autobetaalservice

Connect Verkoper Koper
Connectie

Bij de Autobetaalservice volstaat het e-mailadres van de koper en verkoper. Op basis daarvan leggen wij de connectie voor een veilige en makkelijke afronding van de transactie. Meer hoef je dus niet te onthouden van de ander.

Overeenkomst RDW RDC AutoTelex iDEAL Tellerstand
Overeenkomst

De verkoper vult kenteken, actuele (werkelijk afgelezen) kilometerstand en koopsom in. Selecteer simpelweg één van de RDW-erkende kentekenloketten en kies op welk moment (dag en tijdstip) jullie elkaar daar treffen. Als laatste betaalt de verkoper de transactiekosten van 10 euro via iDEAL aan GoCredible. (Het rekeningnummer wat je gebruikt, registeren wij. Als we uitbetalen, betalen wij uit op dat rekeningnummer.) Als de koper de overeenkomst heeft gecontroleerd en vervolgens accepteert, dan zijn de condities voor deze transactie vastgelegd.

iDEAL betaling van occasion aan derdengelden rekening
Betaling

De koper betaalt de koopsom via iDEAL aan onze onafhankelijke en onpartijdige tussenrekening. In je eigen online bankomgeving staat de betaling voor je klaar. Dus geen gedoe met IBAN-rekeningnummers of een foutieve koopsom. Wij nemen het geld voor jullie in bewaring.

Het is belangrijk dat je als verkoper zelf vaststelt dat de koper heeft betaald. Dit doe je heel eenvoudig door zelf in te loggen in de GoCredible-applicatie. Daar staat dan: ‘De koopsom is aan Stichting Derdengelden betaald’. De verkoper kan direct zien of de iDEAL-betaling succesvol is. Dus ook ’s avonds en in het weekend.

overschrijving eigendom bij RDW kentekenloket
Overdracht

De koopsom staat veilig op de tussenrekening van GoCredible. Tijd om jullie te richten op de overdracht en de overschrijving. Op de afgesproken plaats en tijdstip treffen koper en verkoper elkaar voor de juridische overdracht. De verkoper kan de identiteit van de koper controleren door het rijbewijsnummer in te voeren en de koper kan het voertuig controleren door het (afgelezen) chassisnummer in te voeren. Is dat allemaal oké? Dan kan de juridische eigendomsoverdracht worden geregistreerd in het RDW-register. De verkoper geeft zijn eigendomsbewijs en de koper geeft zijn rijbewijs aan de medewerker van het kentekenloket. De medewerker zal de nieuwe tenaamstelling registreren in het RDW-register.

Uitbetaling aan de koper
Uitbetaling

Als de overdracht is afgerond, volgt de uitbetaling. Dit gebeurt nadat de koper zijn tenaamstellingsverslag ontvangt en de verkoper zijn vrijwaring krijgt van de medewerker van het kentekenloket. Zowel koper als verkoper bevestigen de overdracht in de GoCredible-applicatie. Zodra de koper heeft bevestigd, wordt de koopsom uitbetaald aan de verkoper. Verkoper kan dit eenvoudig controleren door zelf in te loggen, ook ’s avonds en in het weekend.

De GoCredible transactie is daarmee afgerond. Het is gebruikelijk dat daarna de auto, sleutels en toebehoren worden overgedragen door verkoper aan koper.

Tijdens het proces van een voertuig kopen of verkopen, hebben wij nog aanvullende checks en controles gedaan die ervoor zorgen dat jullie zonder zorgen kunnen handelen. Zo vullen we het kenteken aan met extra informatie, zodat jij als koper beter weet of het over het voertuig van je dromen gaat. We controleren ook of het voertuig als gestolen gemeld staat, of de APK geldig is en of de auto WA-verzekerd is. Wel zo prettig om te weten als je een proefrit wilt maken en het voorkomt verrassingen, want je kunt de auto niet tenaamstellen op naam van een ander als die zaken niet geregeld zijn. Van de koper hebben we – gelijktijdig met zijn betaling – gecontroleerd of zijn rijbewijs op dat moment geldig was. Jij hoeft als verkoper alleen maar te controleren of hij het juiste rijbewijs-B heeft.

GoCredible is alleen te gebruiken in Nederland en tussen in Nederland woonachtige, meerderjarige particulieren onderling. Om gebruik te maken van GoCredible moet je wel een account aanmaken. Daarvoor heb je nodig:

  • een eigen persoonlijk e-mailaccount;
  • een eigen GSM-nummer;
  • een Nederlandse privé-betaalrekening die iDEAL en iDIN ondersteunt (geen ‘en/of’-rekening);
  • een geldig Nederlands rijbewijs.

Het gebruik is strikt persoonlijk. Een betaaldienst als GoCredible fungeert als doorgeefluik. Conditie is de directe levering van het juridisch eigendom van een voertuig van een verkoper aan een koper. Daarbij zijn het kenteken van het voertuig en het rijbewijsnummer van de koper leidend.

De Autobetaalservice, ook voor motoren, scooters en caravans. Alle Nederlandse voertuigen met een bij RDW geregistreerd kenteken.

De Autobetaalservice is eveneens te gebruiken door Nederlandse autobedrijven voor de verkoop aan Nederlandse particulieren.