Dit moet iedere autoverkoper lezen

Onderstaande bericht komt van het bekende TV-programma Opgelicht?! van Avrotros. Wat ons betreft laat het onmiskenbaar zien dat je niemand klakkeloos moet vertrouwen in een koop of verkoop die om veel geld gaat. En dit is ook precies de reden geweest waarom wij Autobetaalservice zijn gestart. Lees dit verhaal goed, dan zul je zien dat Autobetaalservice de oplossing is.

Wat is er aan de hand?

Een vrouw uit Rotterdam, die haar auto te koop zette op Marktplaats, ontsnapte ternauwernood aan een financiële ramp. Ze had zelf gezien dat jeugdige kopers 8.500,- euro via een bank-app naar haar hadden overgemaakt, dus gaf ze de auto mee. Terwijl handlangers van de kopers de wagen een dag later in het Drentse Tynaarlo wilden doorverkopen, was er echter nog geen cent op haar rekening bijgeschreven: De bank-app was nep. Gelukkig was Opgelicht?! de bende net te snel af.

Stel: je krijgt een auto van de zaak, wat doe je dan met je eigen auto? Je kan hem te koop zetten op Marktplaats. Dit deed Christa. Zij bood haar auto te koop aan op de handelssite. Snel krijgt ze bericht van ene Ruben die geïnteresseerd is in haar auto. Christa maakt een afspraak zodat hij de auto kan komen bezichtigen. Ruben komt met zijn nichtje. Zij laat na de proefrit enthousiast weten dat ze de auto wil kopen. Het is al laat in de middag en ze wil het liefst de auto gelijk overschrijven en meenemen. Christa stemt in met een overboeking. Er wordt ter plekke betaald via een betaal-app van de ABN AMRO. Omdat Christa bij een andere bank bankiert, zal het geld pas de volgende dag op haar rekening staan. Christa maakt wel voor de zekerheid een foto van de overboeking.

Alerte autohandelaar meldt zich

Om 16.59 uur wordt de auto overgeschreven op naam van het meisje. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, totdat zij die avond nog een reactie op haar Marktplaats-advertentie krijgt. Een handelaar wil contact met haar. Christa geeft aan dat ze de auto die middag al heeft verkocht. En dat is nu precies waarom de handelaar haar benaderd heeft. Hij heeft haar auto diezelfde avond te koop aangeboden gekregen.

Christa legt contact met de autohandelaar. Die vertelt haar dat ene Ruben hem geappt heeft of hij interesse in de auto heeft. De handelaar doet verder onderzoek naar de auto en ontdekt de recente advertentie van Christa op Marktplaats. Uit haar verhaal wordt duidelijk dat ze de auto die middag heeft verkocht en heeft laten overschrijven. De handelaar vraagt of ze haar geld al heeft gehad. Christa vertelt dat het geld onderweg is omdat het overgeschreven. De handelaar, die eerder opgelicht werd, vraagt haar goed naar de foto te kijken. Hij vermoedt dat de auto betaald is met een valse betaal-app. En zijn vermoeden blijkt te kloppen. De app heeft nooit verbinding gehad met internet, en heeft dus niet kunnen functioneren.

Opgelicht?! wordt ingeschakeld

De volgende ochtend leggen zowel Christa als de handelaar contact met de politie om de auto als gestolen te laten signaleren. Dit gaat niet geheel zonder slag of stoot, maar er is haast bij geboden. De kopers zullen die middag bij de handelaar langs komen om de auto te verkopen. Ze zullen daar contant geld voor krijgen. De handelaar neemt contact op met onze redactie omdat hij wil dat er aandacht voor deze fraude komt.

Rond 15.00 uur staat de afspraak gepland. Vlak voordat ze zich bij de handelaar kunnen melden, wordt de auto door een burgerauto van de politie staande gehouden. De inzittenden, waaronder het meisje op wiens naam de auto is gezet, worden aangehouden.

‘Misbruik van paspoort’

Opgelicht onderzoekt de zaak verder, en komt later in contact met het meisje dat de auto op naam had gezet. Zij bevestigt inderdaad aangehouden te zijn, maar heeft geen idee wie de andere inzittenden van de auto zijn. Ze blijft beweren dat iemand misbruik heeft gemaakt van haar paspoort.

Navraag bij het RDW wijst uit dat vlak voor de afspraak bij de handelaar de persoon, op wiens naam de auto stond, bij het RDW in Veendam is geweest om met spoed een kentekencode aan te vragen. Deze code is nodig om een auto over te kunnen schrijven op een andere naam. Zo’n code wordt normaliter binnen 5 werkdagen door het RDW naar het thuisadres verstuurd. Maar deze jongeren hebben slechts 24 uur om de auto te verhandelen. Dan wordt namelijk duidelijk dat de auto nooit betaald is, en zal de melding ‘gestolen’ op het kenteken gezet worden.

De politie heeft de zaak nog steeds in onderzoek.

Bron: opgelicht.avrotros

De oplossing

Opgelicht?! geeft zelf nog een aantal tips: zorg dat je contant geld krijgt, controleer dat contante geld op echtheid, check de koper aan de hand van foto op een ID-bewijs en gebruik dezelfde bank.

Wat ons betreft is dit geen sluitende oplossing. Hoe weet je dat geld niet nep is en wat doe je met gegevens uit een paspoort of rijbewijs als het kwaad al is geschied? Autobetaalservice neemt dit allemaal uit handen voor verkoper (en koper!). Wij controleren de identiteit van koper en verkoper, de gegevens van de auto (ook of deze bekend staat als gestolen) en we bewaren het geld van koper totdat de auto is overgeschreven. Met andere woorden, weten met wie je zaken doet en geen zorgen over het geld. Zo wil je het graag en zo kan het dus ook! Autobetaalservice.nl